Mobil: +420 604 803 144
Email: info@m4f.cz

Borůvky, nutriční hodnoty a zajímavosti o nich

 
 Borůvky (100g)

 

Energie:

225,9 kJ

Kalorie:

53,99 kcal

Bílkoviny:

0,690 g

Sacharidy


 11,46 g

Z toho cukry:

6,379 g

Tuky:


0,610 g

   Z toho nasycené mastné kyseliny:

0 g

   Transmastné kyseliny:

0 g

   Mononenasycené mastné kyseliny:

0 g

   Polynenasycené mastné kyseliny:

0 g

   Cholesterol:

-

Sůl:

-

Vláknina:

4,9 g

Voda:

84,61 g

Vápník:

10,306 mg


ZAJÍMAVOSTI:

Sběr listů je od června do srpna. Plody borůvek se sbírají v červenci až srpnu a suší se umělým teplem v sušičkách. Listy se suší ihned a rychle po sběru.

Borůvka skýtá cenný svrašťující lék (na průjmy), protidiabetický (snižuje obsah cukru v krvi), účinkuje protizánětlivě, desinfekčně a hojivě.

Odvar z listí nebo sušených borůvek se užívá vnitřně při cukrovce. V klystýru se doporučuje při katarhu střev, zejména v dolní části střeva tlustého. Vinný nálev se připraví tak, že se dá 2-8 hrstí sušených borůvek do sklenice vína (nebo silnější kořalky) a nechá se delší dobu stát. Užívá se v teplé vodě po lžících při průjmech.

Šťáva, vytlačená z listí, se osvědčila jako kloktadlo při hnisavých zánětech úst, prášek z kořene slouží jako zásyp na hnisavé rány a vředy. Náplast z borůvkového listí, přikládaná s růžovým olejem, hojí otekliny.








Zdroj http://chi.cz/vitaminy-mineraly/boruvky

Přihlášení proběhlo v pořádku.
Jste příhlášen jako. Host.
Neplatné uživatelské jméno, nebo heslo.
Váš kód je v pořádku, sleva je aplikována.
Váš kód nebyl správně zadán, sleva nebude započítána.